Oprichting
Op 9 juni 1562 vindt er een bruiloft plaats in Weert. De zus van Philips de Montmorency, graaf van Horne en Heer van Weert trouwt de heer van Mansvelt. Ter gelegenheid hiervan startte op 10 juni een driedaags steekspel op de “Gemeijnen Merckt’. Elke dag was er van 12 uur ’s middags tot 9 uur ’s avonds een zeer groot gevecht waarbij men malkander ‘soo vreeselijck sloegen dat haer ligchaemen soo blauw waeren, recht alsof sij in eenen strijdt of gevecht van oorlogh hadden geweest’. Philips de Montmorency, zijn boezemvriend Prins Willem van Oranje en vele andere hertogen, graven, landheren en edelen waren deze dagen goed lam en hadden zich meer dan blauw gedronken.
Philips de Montmorency en Prins Willem van Oranje waren beide Ridders in de Orde van het Gulden Vlies, een van de oudste en meest aanzienlijke wereldlijke ridderorden. Als onderscheidingsteken droegen zij steeds het Vlies: een kleine gouden ramsvacht met kop en poten, door een ring gehaald, hangend aan een gouden keten.
Naar verluidt besluiten Philips de Montmorency (rechts) en Willem van Oranje (links) na deze buitensporige bruiloft tot het oprichten van het lokaal genootschap ‘Het Blauwe Lam’ om zo geoorloofde uithuizigheid te creëren. Zij komen vanaf 1563 regelmatig* bij elkaar met andere ridders van het Gulden Vlies in de ‘Aldenborgh’, het voormalige kasteel van de graven van Horne. Dit kasteel werd door de Franciscanen in 1461 gebruik genomen als klooster. Het was omringd door een slotgracht en was niet toegankelijk voor vrouwen. Naast een boomgaard en een volle wijnkelder beschikte het klooster over een eigen bierbrouwerij. Het was de sober levende katholieke Koning Filips II een doorn in het oog. Filips II stoorde zich aan de adel omdat het driemanschap Oranje, Egmond en de Montmorency in Brussel de reputatie hadden zich genotzuchtig en losbandig te gedragen. Drinkgelagen waren aan de orde van de dag en dronkenmanschap van hoge heren was een normaal verschijnsel.
In januari 2011 besluiten Pieter Gunter, Bart Maes en Jeanpaul Spitters tot heroprichting van Genootschap het Blauwe Lam.
* Getuige een brief van Kardinaal Granvelle aan Koning Filips II van Spanje uit het najaar van 1563 dat Willem van Oranje, Lamoraal van Egmont, Philips de Montmorency en enkele andere edelen een samenkomst hadden gehad in Weert en dat de zaak hem verdacht voorkwam.